Kruimels en kleine partikels verwijderen

 

De allergenenwetgeving verplicht de voedingsmiddelen fabrikant tussentijds schoon te maken (indien nodig) bij productwisselingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan noten of lactose houdende producten welke een allergische reactie bij de consument kunnen veroorzaken. Essentiële onderdelen welke tussentijds gereinigd moeten worden zijn (af-) weeg stations, transportbanden, snijapparatuur etc. Genoemde onderdelen zijn vaak geproduceerd van kunststof, rvs of rubber.

Hoge natsterkte voor opname partikels

Belangrijke eigenschappen waarover hiervoor ingezette poetsdoeken moeten beschikken zijn: hoge natsterkte (geen pluisvorming), blauwe kleur voor detectiedoeleinden en opname van partikels. Denk aan melkpoeder, paprikapoeder, gemalen nootjes, afgebroken stukjes amandelschaafsel etc. 

Op rubberen transportbanden geeft het druk zetten op een cleaning doek snel het effect van pluisvorming. Het rubber is stroef en omdat de meeste doeken cellulose (papier) bevatten gaan ze stuk.

Welke doek is hiervoor geschikt?

Bij het schoonmaken hiervan verdient het aanbeveling om met viscose/polyesther doeken te werken. Deze zijn sterk en voorzien van een gaatjesstructuur. De gaatjesstructuur heeft als eigenschap dat de partikels daarin worden “opgenomen”.  Dat voorkomt dat de doek gaat werken als een bulldozer en de partikels voor zich uit schuift. 

Gaatjesstructuur versus dichte poetsdoek

Testen hebben uitgewezen dat men 30% minder gaatjesstructuur doeken gebruikt in vergelijking met “dichte” doeken. Een bijkomend voordeel van het werken met de gaatjesstructuur doek is dat de gebruiker minder kracht hoeft te zetten bij het schoonmaken en werkt dus gemakkelijker en sneller. De primp certified cloth is hiervoor uitstekend geschikt.

In geval van het reinigen van gladde oppervlakken kan wel gebruik worden gemaakt van doeken met cellulose als grondstof. Natsterkte is hierbij iets minder belangrijk. De eigenschappen van de gaatjesstructuur blijven een onveranderde positief resultaat geven op het schoonmaakproces.  

Beste uit de test

In geval van het met doeken desinfecteren van oppervlakken is een dergelijke doek als beste uit de test gekomen. De ruimte tussen de vezels (gaatjes) vullen zich met desinfectant. Bij het aanraken van het te desinfecteren materiaal, breekt de oppervlaktespanning en wordt zo veel mogelijk desinfectant achtergelaten. Daarmee bespaart u kostbare desinfectievloeistof en tevens is de viscose/polyesther doek zo sterk dat kans op achterblijven van pluis nihil is.

In ieder geval wordt door ons geadviseerd zo veel mogelijk gebruik te maken van doeken met een blauwe kleur.  Dit geldt in de voedingsmiddelenindustrie als standaard om detectie in de eindproducten te vergemakkelijken. 

Persoonlijk advies

Weet u niet precies welke doeken u het beste in uw situatie kunt gebruiken? Of wilt u meer informatie over cleanroom doeken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

 

 Volg onze LinkedIn bedrijfspagina en ontvang de updates direct in uw feed.