Non-woven poetsdoeken: zo maakt u nog beter schoon!

Of u nu werkzaam bent in de voedingsindustrie of in de automotive: een slechte score op hygiëne is het laatste wat u wilt als bedrijf. Regelmatig worden er dan ook audits gehouden. Tijdens zo’n controle moet u aantonen dat uw productieproces voldoet aan de strikte hygiëne eisen. Het gebruik van de juiste poetsdoek is daarbij essentieel. Komt er geen pluis in het product terecht? Is deze poetsdoek wel geschikt voor dit type schoonmaakwerk? Gelukkig bestaat er een simpel antwoord op deze en andere vragen. Met non-woven poetsdoeken zit u namelijk altijd goed! Deze doeken zijn sterk, flexibel en effectief in het gebruik. Dus kom maar op met die perfecte hygiënescore!  

 

Wat is non-woven?

De term “non-woven” zegt het al: er komt geen weefgetouw aan te pas. Bij deze stof worden dan ook geen garen gebruikt. In plaats daarvan wordt het materiaal rechtstreeks als vezel of filament in een vlies afgelegd en vervolgens aan elkaar gehecht. Het traditionele beeld van een geweven doek is hier dus niet van toepassing. De non-woven techniek is in de zestiger jaren ontwikkeld door de industrie. Er zijn inmiddels vele toepassingen: van disposable operatiekleding tot luiers en isolatiemateriaal. 

Ook de non-woven poetsdoeken zijn niet meer weg te denken. Branches zoals de grafische industrie en de voedselindustrie ontdekken steeds meer de meerwaarde van deze doeken. Dat is ook niet zo gek: non-woven poetsdoeken hebben veel fijne eigenschappen. Daarnaast heeft het ook nog eens een duurzame kant. Over de voordelen van deze poetsdoeken vertellen we u nu meer. 

 

Het beste van twee werelden

Van welk materiaal is een non-woven poetsdoek eigenlijk gemaakt? Dat loopt uiteen. Bij non-woven poetsdoeken betreft het meestal een combinatie tussen cellulose (papier) en polymeren, zoals polypropyleen of polyester. Maar een combinatie met viscose is ook mogelijk. Door deze combinatie biedt non-woven het beste van twee werelden. Het heeft de absorberende eigenschappen van papier, maar tegelijkertijd heeft het de stevigheid van polypropyleen. U kunt zich dus indenken wat voor voordelen dit biedt! Maar hoe verhouden de non-woven poetsdoeken zich eigenlijk tot de traditionele poetslappen en papieren doeken?

 

Poetslappen: van regenboog naar uniformiteit

Poetslappen hebben veel volume en kunnen ingezet worden om zowel watergedragen als olie vloeistoffen te reinigen. Het nadeel is dat deze poetslappen niet uniform zijn. Ze worden namelijk gemaakt van oude kleren. U kunt de ene keer dus een oranje exemplaar krijgen en de volgende keer een zwarte. Deze poetslappen zijn hierdoor niet bepaald representatief. Non-woven poetsdoeken ondervangen dit probleem: ze zijn uniform qua kleur en formaat. Tegelijkertijd behouden ze wél de voordelen van textiel! U kunt er dus naar hartenlust mee schoonmaken in alle situaties.

 

Papier: geen watervrees meer bij non-woven

Het voordeel van poetspapier is dat het uniform is. U kunt er zeker van zijn dat dit altijd hetzelfde formaat heeft. Papier is echter niet natsterk. In andere woorden: papier wordt zacht als het nat wordt. Dit is een grote beperking. Non-woven poetsdoeken kunnen daarentegen prima tegen water! Hierdoor kunnen deze veel breder ingezet worden dan papieren doekjes. Tegelijkertijd biedt non-woven wel dezelfde voordelen als papier, omdat cellulose vaak een van de basismaterialen is. Dat noem je nou een upgrade.   

 

Op de duurzame toer met non-woven

In deze tijden wilt u duurzaam zijn. Oók als bedrijf. Non-woven poetsdoeken sluiten perfect aan bij deze doelstelling! Door gebruik te maken van deze doeken produceert u namelijk minder afval. Hoe dat werkt? Simpel: een non-woven doek heeft veel minder grammage dan een poetslap. Desondanks poetst deze even goed, of zelfs beter. Aan het einde van de schoonmaakrit is de berg met vieze doeken echter een stuk kleiner. Een win-win situatie dus! Daarnaast scheurt een non-woven poetsdoek niet snel. Ook dat is duurzaam. Let er daarbij wel op dat u kiest voor een kwalitatieve doek. Hoe u dat weet? Dat leest u in de volgende paragraaf. 

 

Sterker nog...

Een tip: kies voor een non-woven poetsdoek die kruiselings is geproduceerd. Dit houdt in dat de twee materialen in verschillende richtingen zijn “geweven”. Hierdoor is de poetslap sterker en voorkomt u pluisvorming. Wat gebeurt er als beide materialen in dezelfde (verticale) richting zijn “geweven”? Dan wordt de doek zeer rekbaar in de tegenovergestelde (horizontale) richting. Hierdoor scheurt de doek makkelijk en ontstaan er pluisjes. Dit wilt u voorkomen, zeker in de voedselindustrie. Pluisjes in het voedsel zijn namelijk absoluut niet toegestaan. De non-woven doeken van Boso zijn echter allemaal kruiselings geproduceerd. Zo weet u zeker dat u voor kwaliteit kiest!

 

Boso en non-woven poetsdoeken

Boso is dé specialist op het gebied van poetsmateriaal. Ons grote assortiment aan non-woven poetsdoeken biedt een oplossing voor iedere schoonmaakuitdaging. Bekijk onderstaande video voor nog meer informatie. Maar ook op andere vlakken hebben wij alles in huis: van dispensers tot zeep en van toiletpapier tot absorptiemateriaal. Wilt u productadvies op maat? Onze experts helpen u graag! Neem contact op en ontdek hoe Boso uw bedrijf kan ontzorgen! 

 

 

 

 Volg onze LinkedIn bedrijfspagina en ontvang de updates direct in uw feed.