Stofvorming verhindert productieproces - News

Een mechanische onderdelen specialist in de automotive sector ontdekte in haar testomgeving kleine krasjes op de metalen cilinders, welke voortdurend worden belast. Na een uitgebreide analyse bleek dat dit veroorzaakt werd door kleine kleideeltjes. In de productiehallen lag op de werkvloer de bekende absorptiekorrel (kattengrit) voor de absorptie van koelvloeistof en olie. Wanneer een korrel breekt ontstaat er stofvorming van een identieke hardheid. Sterker nog, al bij het verdelen van de korrels op de werkvloer ontstaat er stofvorming. Deze stofdeeltjes gaan zweven en veroorzaakte in dit geval veel problemen.

Ten behoeve van het productieproces, ging deze klant op zoek naar een alternatief bij Boso. Tijdens een gesprek gaven wij het advies om over te stappen naar olie- en universeel absorberende doeken. Deze doeken kunnen maar liefst 15 à 18 keer hun eigen gewicht aan vloeistof absorberen. Dit komt door de vezel polypropyleen.  Het is niet enkel de vezel zelf die zo veel absorbeert, maar dit komt teven door de tussenliggende capillaire ruimtes. De productiemethodiek om deze doeken te vervaardigen is zeer complex. Ergon Sorbents beschikt over de juiste methodes en middelen om de juiste afstand tussen de vezels te houden.

Nadat de doeken van Ergon Sorbents in gebruik zijn genomen is het krasprobleem niet meer voorgekomen. Een bijkomend voordeel is dat men tevens haar afvalkosten voor oliehoudend afval sterk zag verminderen. Deze reductie werd gerealiseerd doordat: 1 liter olie door 1 kilo korrels wordt opgenomen. Diezelfde liter olie wordt nu door 1 doek van 72 gram geabsorbeerd; dat betekent een gewichtsafname van 920 gram per liter! Een kilo oliehoudend afval kost qua afvoer al snel 70 cent per kilo. U kunt dus nagaan dat dit alternatief dus snel vele euro’s bespaart.