Total Cost of Ownership van het schoonmaakproces

Total Cost of Ownership (TCO) wil het geheel van kosten kwantificeren die samenhangen met de kosten van het totale schoonmaakproces.

 

Deze kosten bestaan natuurlijk uit meer dan alleen de inkoopprijs van producten.

Om tot een totaal kostenplaatje te komen is het van belang om ook zaken als verbruik van het product, afval- of verwerkingskosten, tijd van het schoonmaakproces als ook het verbruik andere materialen (schoonmaakproducten zoals thinner, aceton, MEK, etc.) in dit gehele spectrum mee te nemen. Hier ligt dan ook een mooie verbinding met de cirkel van Sinner.

Door het wijzigen van 1 van de 4 factoren van Sinner kunnen enorme verschillen ontstaan in het eindresultaat. Bij een wijziging in de reinigingsvloeistof moet vaak ook veranderd worden van doek. En zo kan het juiste product een flinke tijdsbesparing opleveren. Want tijd is geld.

Het juiste product voor uw situatie

We hebben dagelijks contact met onze relaties. Vaak wordt er jaren gebruik gemaakt van hetzelfde product terwijl er inmiddels betere alternatieven ontwikkeld zijn. Het product bevalt goed, dus waarom zouden we veranderen?

Een mooi voorbeeld hiervan kwamen we tegen bij een goede relatie die actief is in de grafische industrie. Men maakt tot heden gebruik van een 100% polypropyleen poetsdoek voor het reinigen van verschillende ondergronden. Door verandering van wetgeving en de eisen op het gebied van milieu verantwoord produceren is de samenstelling van de gebuikte stoffen bij het drukproces in de loop der jaren enorm veranderd. Waar vroeger vooral gewerkt werd met inkt en/of verf op basis van oplosmiddelen, wordt tegenwoordig meer gewerkt met watergedragen producten. Door deze verandering was de huidige doek ineens minder geschikt. Door samen in gesprek te gaan konden we een passend alternatief aanbieden met als resultaat minder verbruik van doeken.

Meer dan de inkoopprijs

Dit is bij uitstek een voorbeeld dat er niet alleen naar de aanschafprijs gekeken moet worden, maar naar de situatie waarin de doek gebruikt gaat worden. Daarvoor is het van essentieel belang inzicht te hebben in de totale kosten die worden veroorzaakt door externe inkopen. Want de interessantste leveranciers op het gebied van prijs zijn niet altijd de goedkoopste indien u rekening houdt met alle bijkomende kosten die door de inkoop van het betreffende product worden veroorzaakt.

“Met andere woorden: de goedkoopste poetsdoek is vaak niet de doek die voor u de meeste kosten bespaart.”

Waarom zou u beginnen aan TCO?

TCO valt in de praktijk veel samen met activiteiten als waardeanalyse, Early Supplier Involvement (ESI), bezien van de distributiekosten, streven naar Just in Time (JIT), werken aan integraal ketenmanagement systeem en kwaliteitsbeheersing.

Samenvattend, waarom zou u beginnen aan TCO?

  • TCO biedt inzicht in kostenaanjagers en kan daardoor leiden tot aanzienlijke besparingen; er is aandacht voor totale kosten in plaats van prijs.
  • De gedachte van TCO past in integraal ketenmanagement, men neemt immers de kosten van activiteiten in de keten onder de loep.
  • TCO is een instrument voor de ontwikkeling van partnerschap met de leverancier. Er wordt met TCO immers gezocht naar de gezamenlijke belangen bij het verlagen van de kosten en dit leidt voor alle partijen naar meer winst. 

Persoonlijk advies

Weet u niet precies welke doeken u het beste in uw situatie kunt gebruiken? Of wilt u meer informatie over cleanroom doeken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.