Wat is de circulaire economie?
De circulaire economie is een economisch systeem waarin grondstoffen volledig opnieuw worden ingezet. Dit is anders dan in een lineair systeem, waarin grondstoffen worden gebruikt om een product te maken en wanneer dit product aan het einde van de levensduur is, wordt het vernietigd. Circulaire economie is een duurzaam systeem en helpt het uitputten van grondstoffen tegen te gaan. Hedendaags wordt er al veel gedaan aan de circulaire economie. Denk hieraan het scheiden van afval en het meenemen van een eigen boodschappentas. In de toekomst wordt de circulaire economie zelfs volledig wettelijk. In een grondstoffenakkoord staan afspraken om Nederland volledig te laten draaien op herbruikbare stoffen in 2050.
Waarom is circulaire economie belangrijk?
Door de groeiende bevolking is er ook een grote behoefte naar bijvoorbeeld eten, elektrische apparaten en kleding waardoor de groei van het gebruik grondstoffen exponentieel is. Grondstoffen zijn niet eindeloos beschikbaar en door de toenemende behoefte wordt de aarde uitgeput. Het is daarom belangrijk dat we zoveel mogelijk hergebruiken waar mogelijk. Ook zijn we in Nederland erg afhankelijk van grondstoffen uit andere landen. Wanneer dit zoveel mogelijk hergebruikt wordt zullen we dus als land ook onafhankelijker worden. In de circulaire industrie, houden producenten bij het maken van producten al rekening met het feit dat het hergebruikt moet kunnen worden. Tijdens de productie mogen ook geen schadelijke stoffen worden gebruikt. Wanneer het gaat om verbruiksproducten, is het belangrijk dat de grondstoffen hiervan biologisch afbreekbaar zijn. In de circulaire economie is ketensamenwerking erg belangrijk. Al deze punten dragen bij aan een duurzame samenleving en zijn dus erg belangrijk.
Wat voor spullen kun je voornamelijk hergebruiken?
Bijna alle producten kunnen gebruikt worden om dezelfde of andere producten van te maken. Een aantal bekende voorbeelden zijn:
- Kleding: Kleding kan niet alleen opnieuw gedragen worden, maar kapotte kleding kan ook voor andere doeleinden gebruikt worden. Denk hierbij aan het maken van poetsdoeken, touw, verbandmateriaal, maar ook vullingen voor bijvoorbeeld kussens of matrassen. Dankzij het recyclen van kleding wordt er minder energie verbruikt, is er minder CO2-uitstoot, wordt er minder water verbruikt, worden er minder chemicaliën gebruikt en dus ook minder grondstoffen.
- Computers/laptops: De meeste onderdelen van computers/laptops kunnen gerecycled worden. Voorbeelden van onderdelen die vaak van computers en laptops hergebruikt worden zijn de (glazen) monitor, de onderdelen van plastic, de Cd-rom, het koper en metalen en de batterijen.
- Papier/kranten: Papier en karton wordt tegenwoordig al gescheiden van ander afval. Papier en karton wordt opgelost, waardoor het papierpulp wordt. Hiervan wordt weer nieuw karton en papier gemaakt.
- Glas: Glas kan eindeloos gerecycled worden zonder dat het kwaliteit verliest. Van scherven worden weer nieuwe potjes en glazen flessen gemaakt.
BOSO en circulaire economie
Bij Boso staat recycling en duurzaamheid centraal. Toen begin jaren 40 het moederbedrijf werd opgezet, waren de grondstoffen voor touw schaars en daarom moesten er alternatieven gevonden worden. Tussen opgekochte grondstoffen zat ook veel textiel, en er werd besloten dit te recyclen. Oud textiel werd gebruikt om poetsdoeken van te maken. Tot op de dag van vandaag verkopen we nog steeds gerecyclede producten en zo dragen wij bij aan de circulaire economie.
Ons assortiment bestaat uit textiele poetsdoeken, nonwoven poetsdoeken, poetspapier, hygiëneproducten en absorptiematerialen. Wij zijn partners van producten van milieuvriendelijke producten van Lucart Eco Natural en Satino Black. Lucart Eco Natural is de eerste die hygiënepapier (toiletpapier) maakt van gerecyclede vezels uit verpakkingen van drank en voedsel. Dankzij de innovatieve werkwijze van Lucart Eco Natural worden alle materialen milieuvriendelijk van elkaar gescheiden en hergebruikt. Hierdoor ontstaat sterk gerecyclede kwaliteit. Zelfs de dispensers zijn geproduceerd van restmateriaal van de drankkartons. Denk daarbij aan de plastic dopjes en de vloeistofdichte binnenverpakking. Duurzaamheid en het milieu staan bij ons centraal!
Persoonlijk advies
Weet u niet precies welke doeken u het beste in uw situatie kunt gebruiken? Of wilt u meer informatie over cleanroom doeken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.